1. Master
  2. Klesdesign og kostymedesign
  1. Ramona Irene Myrseth
  2. Den samiske halvtimen

Bio

Siden jeg er født og oppvokst i en sjøsamisk kommune ved grensen til Finland, i sentrum av et «tre stammers møte», var barndommen min i stor grad påvirket av møter mellom folk og kunst. Denne plasseringen på kartet har gitt grobunn for en praksis som dyrker et annet perspektiv på tid, sted og folk.

Bakgrunn

Designpraksisen min bærer et sterkt preg av den nordnorske bakgrunnen min, der kunst og historiefortelling veves inn et moderne uttrykk, både i tematikk og materialitet. Som designer utforsker jeg konstruksjoner, teksturer, kontraster, dramatikk og følelser. Jeg prøver å navigere meg gjennom ulike perspektiver, med nål og tråd som reiseredskaper.

Reisen er et fundament i prosjektet mitt. Det dreier seg om sjamanreiser til Saivu, men også om en praktisk reise. Jeg dro til Sapmi for å gjøre oppdagelser. Med et undersøkende blikk utforsket jeg kjent land. Jeg tok med meg suvenirer tilbake. Og reisekamerater fant jeg også på veien.


Prosjektbeskrivelse

Historien dreier seg om en reise. En reise i et nordsamisk univers. Behovet for en økt forståelse for den samiske kulturen har blitt en del av vår tid. Og selv om veien er tråkket opp på forhånd, legger jeg ut på en reise med ukjent destinasjon. På mange måter føler jeg de samiske hemmelighetene er gjemt under et stereotypisk postkortbilde av samer, definert av andre enn samene selv. Dette er elementer som har kommet godt frem i markedsføringen av den samiske kulturen. Å være født og oppvokst i en sjøsamisk kommune har gitt meg et annet perspektiv på hva det betyr å være samisk. Forhold mitt til det samiske baserer seg ikke så mye på lavvu og reindrift, men på et dypt forhold til natur, tid og sted. På reise utforsker jeg disse forholdene. Og jeg fant noe i den samiske halvtimen, dypt inne i et Saivulandskap. Det er det jeg skal dele. Noen utvalgte hemmeligheter.


Sosiale medier

@ramonasal0

    Kontaktinformasjon

  1. ramona_irene91@hotmail.com
  2. instagram.com/ramonasal0